Seguretat Ciutadana

Què són les càmeres de circuit tancat de televisió (CTTV)?

31 gener, 2025

Les càmeres de circuit tancat de televisió CTTV (CCTV, per les sigles en anglès Closed-Circuit Television) són dispositius utilitzats per a la vigilància i monitoratge d’espais, tant públics com privats. Aquestes càmeres formen part d’un sistema tancat, ja que les imatges captades no es transmeten de manera pública, sinó que són enviades a una xarxa específica, com un gravador de vídeo digital (DVR), un servidor o monitors de visualització.

Utilització de càmeres de circuit tancat de televisió (CTTV)

La tecnologia de circuit tancat de televisió (CTTV) és una eina clau per a la gestió de diferents àmbits de la vida municipal, com la seguretat ciutadana, la mobilitat o la gestió d’aforaments en espais tancats, entre d’altres. Les càmeres de circuit tancat de televisió són dispositius de videovigilància que capturen i transmeten imatges en temps real a un sistema tancat que només és accesible per usuaris autoritzats.

 

Càmeres de circuit tancat de televisió (CTTV) intel·ligents

En els últims anys, aquestes càmeres han passat de ser dispositius passius de vigilància a dispositius intel·ligents que afavoreixen la proactivitat de les autoritats competents. Segons un estudi de 2023 de Comparitech, Madrid i Barcelona estan entre les deu ciutats europees que més càmeres CTTV tenen instal·lades per cada 1.000 habitants. Mentre la capital espanyola ocupa la sisena posició amb 4,19 dispositius, la capital catalana és novena amb 2,41 càmeres per cada 1.000 habitants.

 

Ciutats amb més càmeres de circuit tancat de televisió (CTTV)

Pos.

Ciutat

CTTV/1.000 habitants

1

Moscou (Rússia)

16,88

2

Sant Petersburg (Rússia)

13,49

3

Londres (Regne Unit)

13,21

4

Berlin (Alemanya)

7,72

5

Estambul (Turquia)

6,88

6

Madrid (Espanya)

4,19

7

París (França)

4,04

8

Roma (Itàlia)

3,59

9

Barcelona (Espanya)

2,41

10

Ankara (Turquia)

2,12

 

La creixent adopció d’aquesta tecnologia als nostres municipis ha afavorit el debat entre seguretat i llibertat, especialment per l’ús que se’n fa d’ella a la Xina, el líder mundial en la instal·lació de dispositius de videovigilància. De fet, d’acord amb el mencionat estudi de Comparitech, 39 de les 50 ciutats amb la proporció més elevada de càmeres CTTV per 1.000 habitants són xineses.

Al nostre país, però, la imatge d’una persona es considera una dada de caràcter personal i queda protegida pel Reglament General de Protecció de Dades (RGPD). A més, les tecnologies de reconeixement facial que poden associar-se a un dispositiu CCTV estan estrictament regulades a la Unió Europea mitjançant l’EU Artificial Intelligence Act.

Passos per instal·lar una càmera de circuit tancat de televisió (CTTV) en un municipi

Així doncs, qualsevol municipi que vulgui instal·lar una càmera CTTV ha de seguir els següents passos per garantir un ús compatible amb drets com la privacitat:

  1. Avaluar la necessitat de la instal·lació i justificar-la.
  2. Portar un registre d’activitats que ha de detallar el propòsit del tractament de les dades de videovigilància, la base jurídica o les persones afectades.
  3. Si les càmeres graven espais públics o existeix un alt risc per als drets i llibertats de les persones, també s’ha de fer una avaluació d’impacte relativa a la protecció de dades (AIPD) per identificar i mitigar riscos.
  4. Col·locar cartells informatius a les zones vigilades que indiquin que l’àrea és videovigilada, qui és el responsable del tractament de les dades i on obtenir més informació sobre protecció de dades.

En aquest sentit, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha elaborat una guia sobre l’ús de videocàmeres per a seguretat i altres finalitats on es detalla la informació clau que s’ha de tenir en compte per complir amb la normativa.

Càmeres de circuit tancat de televisió (CTTV) a Catalunya

A més, en el cas de municipis catalans que aposten per sistemes de videovigilància, des d’Alphanet també ens encarreguem de legalitzar-los davant la Comissió de Control de Dispositius de Videovigilància de Catalunya (CCDVC).