A l’hora de com controlar la permanència de vehicles en el nucli urbà hem de saber que els cotxes ocupen gairebé el 70% de l’espai públic de les ciutats a Espanya (68,1%) i, de mitjana, estan parats el 90% del temps. Aquesta realitat suposa no només un ús ineficient dels recursos urbans que condiciona la qualitat de vida, provocant que hi hagi menys lloc per a zones verdes, voreres més amples o carrils bici, sinó que també afecta negativament la mobilitat, afavorint fenòmens com el trànsit d’agitació.
Són algunes conclusions que es poden extreure de l’estudi Callegrafías, que analitza prop de 500 carrers de 58 ciutats espanyoles peninsulars i insulars. Presentat l’octubre del 2023 per l’associació Red de Ciudades que Caminan, l’informe deixa altres dades com que el 81,6% dels carrers tenen zones d’aparcament per a cotxes i que, en barris de la perifèria, l’ocupació de l’espai públic per part dels vehicles és encara més gran (74,4%).
També mostra que, en el centre de les ciutats, gairebé 4 de cada 10 carrers (38%) tenen algun tipus de restricció als cotxes, mentre que a les zones perifèriques aquesta xifra és pràcticament insignificant (3%). Així mateix, són pocs els carrers, cèntrics o no, que presenten limitacions absolutes a la circulació de vehicles (5%).
Al llarg dels últims anys, són molts els municipis que han apostat per tecnologies que els ajuden a controlar la permanència de vehicles en el nucli urbà. Amb elles, garanteixen l’eficàcia de mesures per promoure una mobilitat més eficient i sostenible com les zones de baixes emissions (ZBE), les zones de trànsit restringit (ZTR), les zones de càrrega i descàrrega o les zones d’accés regulat (ZAR).
Més concretament, per combatre la permanència indesitjada de cotxes al centre de les ciutats, les mesures més populars són les que busquen provocar la rotació d’aquests vehicles desincentivant l’aparcament prolongat amb límits de temps i tarifes progressives, com la creació de zones verdes i blaves. També es pot promoure l’estacionament a la perifèria per accedir posteriorment al centre mitjançant el transport públic, com succeeix amb els models d’aparcaments d’intercanvi (P+R) com els de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Tecnologies per a controlar la permanència de vehicles
Zones d’accés regulat (ZAR)
Els sistemes de lectura de matrícules integrats en la solució zones d’accés regulat (ZAR) permeten controlar tots els vehicles que circulen per una àrea concreta del municipi, sancionant aquells que incompleixin la regulació. A més, els ajuntaments poden establir restriccions de pas, amb múltiples horaris i duracions, i definir el temps de permanència dels vehicles en zones d’aparcament municipal.
Gràcies a la personalització de les normes d’accés i permanència, els municipis que l’utilitzen poden adaptar les polítiques de mobilitat a les necessitats específiques de cada barri o zona, fomentant un ús més racional de l’espai públic.
Control i gestió d’aparcaments
Com a les zones d’accés regulat, els sistemes de lectura de matrícules són la tecnologia base de la solució control i gestió d’aparcaments, amb la qual els municipis poden regular les zones d’estacionament municipal mitjançant la plataforma d’explotació i gestió de dades AlphaDataManager. A més, permet la creació d’un portal per a usuaris de reserva i pagament de l’aparcament, així com integrar sistemes físics de restricció com barreres o pilones automàtiques.
Gràcies a les funcionalitats d’AlphaDataManager, els ajuntaments obtenen estadístiques sobre l’ús d’aquestes zones d’aparcament, com tendències d’ocupació segons hores, dies, mesos i anys, que faciliten la presa de decisions públiques en aquesta matèria.
Control de càrrega i descàrrega
La solució de control de càrrega i descàrrega utilitza tecnologia de videovigilància amb anàlisi intel·ligent per detectar aquells vehicles que es detenen o estacionen de forma incorrecta en zones prèviament delimitades i senyalitzades que cada municipi pot establir lliurement amb diferents horaris de restricció.
En conclusió, la implementació de tecnologies avançades per controlar la permanència de vehicles al nucli urbà és una eina clau per racionalitzar l’ús de l’espai públic, millorar l’accés als serveis i fomentar una mobilitat més sostenible i eficient.